Arbuni, barbuni, lignje i škampe |
U pitanju su morski plodovi na krevetu od krompira i luka.
Sastojci:
Riba ili bilo kakvi drugi morski plodovi - moja je sreća što baba živi na primorju i svake zime nas oduševi svežim lignjama, škampama i svežom morskom ribom koju donese u ove ravničarske krajeve. Od ribe, baba je ovaj put donela sveže arbune (crvena, rumenac) i barbune (trlja, trlja kamenjarka), škampe i lignje. Pozdrav za dobar izbor morskih plodova na ribarnici u Kotoru.
Doduše, škampe su pripremljene odvojeno, 'na buzaru', o čemu ćete više čuti kada to bude u prvom planu.
Od ribe koja je dostupna na novosadskim pijacama i ribarnicama, preporučio bih svežu pastrmku i smuđa, a od riba koje možete naći u zamrzivačima supermarketa tu su uvek oslić, skuša, ili škarpina.
Recept provereno radi sa svim navedenim vrstama ribe.
Crni luk
Beli luk
Beli krompir
Ruzmarin, so, biber, maslinovo ulje, dodatak jelima sa povrćem
Priprema:
Moram da napomenem da iako je ovaj način pripreme ribe fenomenalno ukusan, u isto vreme je suludo jednostavan i preporučio bih ga svima koji ne žele da potroše više od 15 minuta u pripremi ručka tokom vikenda. Doduše, sama termička obrada traje duže (oko 90 minuta), ali to vreme možete potrošiti na neke druge aktivnosti.
Crni luk iseckajte na tanka rebarca, a krompir isecite na ploške debljine oko 0,5cm.
Krompir isperite, a zatim ga ravnomerno poređajte u pleh, pospite mešavinom začina i ruzmarinom, i prelijte maslinovim uljem. Stavite ga u sredinu rerne prethodno zagrejane na 180 stepeni, i pecite dok ne dobije lepu rumenu boju, odnosno oko 50ak minuta. Prodrmajte i/ili promešajte 1-2 puta tokom tog vremena kako bi se sav krompir ravnomerno ispekao.
Kada je krompir skoro pečen, po njemu ravnomerno rasporedite crni luk, dobro ga posolite i pobiberite, i pecite još oko 15-20 minuta kako bi i on počeo da dobija boju. Zajedno sa crnim lukom, dodajte i neočišćene češnjeve belog luka i ugnezdite ih između krompira, i kada jelo bude gotovo biće obogaćeno ne samo fenomenalnim mirisom, već ćete moći da pojedete kremasti pečeni beli luk i budete oduševljeni potpuno drugačijim doživljajem ove namirnice.
Nakon ukupno 70 minuta, ili nakon što luk smekša i krene da rumeni, poređajte posoljenu ribu (ili koje god morske plodove želite da spremate) i ponovo zalijte sve sa malo maslinovog ulja. Kada je riba na pola pečena, u pleh poređajte i lignje jer njima treba manje vremena da budu gotove. U zavisnosti od veličine ribe podesite i vreme pečenja, ali standardna 'porcijašica' ne treba da se peče duže od 20-25 minuta na 180 stepeni, što nas dovodi do ukupnog vremena od 90 minuta, tokom kojeg ste u kuhinji angažovani ukupno 10.
U slučaju da ste na ovaj način pripremali samo lignje, njima ne bi trebalo više od 10-15 minuta.
Uz ovu morsku idilu sam servirao i šarenu salatu od kupusa, šargarepe, zelene salate i jabuka, sa prelivom od majoneze, o kojoj ćete moći više da pročitate sutra.
Prijatno i uživajte, za stomak ispred svih <3
Нема коментара:
Постави коментар