субота, 24. јануар 2015.

Rižoto sa pečurkama

Danas su pečurke u glavnoj ulozi, i to 3 vrste: obični beli šampinjoni, bukovače i šitake. Nije retkost da se u poslednje vreme može naći sve više vrsta pečuraka na našim pijacama, tako da se nemojte ustručavati da vašu trpezu upotpunite i đakonijama spremljenim od pečuraka koje nisu isključivo šampinjoni. :)
Vaše će, nadam se, izgledati još lepše :)


Za 4 osobe,

Sastojci:
200gr šitake pečuraka
200gr šampinjona
400gr bukovača
2 glavice crnog luka
4-5 češnjeva belog luka
2 šolje belog pirinča
1 kocka za supu
1 kašika maslaca
so, mleveni crni biber, crvena začinska paprika
dodatak jelima
peršun
maslinovo ulje

Priprema:
Pečurke dobro očistite. Najbolje je čistiti ih koristeći papirne ubruse jer onda ne dolaze u kontakt sa vodom pa će je manje i pustiti tokom kuvanja.
Šitake i šampinjone secite na tanke listiće, a bukovače na tanka rebarca. Kada su šitake u pitanju, preporučujem da odsečete stablo jer je ono iz
uzetno žilavo pa vam može zasmetati dok budete žvakali.
Crni luk naseckajte na sitne kockice, a beli luk izgnječite i naseckajte na sitno.


Nekoliko saveta: držite krpu ispot daske za sečenje kako biste sprečili da se pomera dok je koristite. Za sečenje šampinjona, meni je najlakše da napravim jedan rez, da ga zatim položim na zasečenu površinu, i onda sečem vrlo lagano nožem na tanke listiće. Na taj način ćete izbeći situaciju u kojoj vam stabljika smeta da brzo nasečete pečurku.


Koristite šerpu koja će moći da ide u rernu, dakle bez plastičnih ili silikonskih delova na šerpi ili na poklopcu.
Na srednje jakoj vatri zagrejte maslinovo ulje i maslac, pa ubacite crni luk i dinstajte oko 5-6 minuta. Posolite i dodajte crvenu papriku kako bi luk dobio još lepšu boju. U drugoj šerpi zagrejte 4 šolje vode (1 šolja pirinča - 2 šolje vode) i u njoj rastopite 1 kocku za supu. Kada luk počne da bude proziran dodajte sitno sečeni beli luk i okrenite ga 20-30 sekundi, a zatim ubacite pečurke, posolite, i dinstajte dok ne otpuste najveći deo tečnosti. Kada se situacija u šerpi pretvori u nešto što liči na čorbu od pečuraka (15ak minuta kuvanja), dodajte pirinač, mleveni crni biber, malo sitno seckanog peršunovog lista, 1 kašiku dodatka jelima, i dobro promešajte da se sav pirinač obloži sokovima i ukusima pečuraka i vode u kojoj su se kuvale. Napokon, dodajte i supu, dobro promešajte, i sačekajte da ponovo proključa.

Kada proključa, poklopite šerpu i stavite je u rernu pretho dno zagrejanu na 180 stepeni i pecite tačno 20 minuta. Nakon 20 minuta bi pirinač trebao da bude gotov, ali možete peći još nekoliko minuta bez poklopca ukoliko procenite da ima previše tečnosti, ili ukoliko samo želite lepšu boju. :)


Servirajte uz soja sos i svežu zelenu salatu prelivenu maslinovim uljem i limunovim sokom.


Prijatno i uživajte, za stomak ispred svih <3

Нема коментара:

Постави коментар