Ovo je bez sumnje jedna od najukusnijih stvari koje sam ikada pojeo. Top 3, definitivno
10 celih škampi
1 glavica belog luka
2 veze svežeg peršuna
50gr prezle
200gr paradajz pelata
1 kašičica sušenog bosiljka
2 kašike kapara
1 čaša belog vina
2 srednja krompira
maslinovo ulje, morska so
U dubljoj šerpi na izdašnoj količini maslinovog ulja propržiti škampe. Škampe su prethodno samo isprane vodom i nisu čišćene. Nakon kratkog prženja (oko 2-3 minuta) dodati sitno seckani beli luk (da, celu glavicu), sitno seckani peršun, usitnjeni paradajz pelat pomešan sa bosiljkom, prstohvat soli, prezle i kapar.
Kapar nije jedan od tradicionalnih sastojaka pripreme "na buzaru", ali pošto je mediteranski sastojak i već je bio u salamuri, dovoljno je slan da može da zameni veću količinu soli koju biste inače dodali, i samim tim tako smanjujete unos soli a ne narušavate kvalitet i ukus jela.
Dobro promešati i pustiti nekoliko minuta da se dinsta. Kada beli luk pusti svoj prepoznatljiv miris, preliti vinom i ostaviti da krčka na tihoj vatri pokriveno oko 15 minuta. U zavisnosti od toga koliko gust umak želite da dobijete, možete slobodno dodati još prezle.
Poslužiti sa obarenim krompirom koji je dovoljno posoliti, posuti sa malo peršuna i nekoliko kapi maslinovog ulja.
Prijatno i uživajte, za stomak ispred svih <3
Нема коментара:
Постави коментар