недеља, 18. јануар 2015.

Piletina sa pečurkama i brokolijem

Za 3 osobe, ili 2 osobe ukoliko je jedna osoba ja

Sastojci:
500gr pilećeg mesa (batak, karabatak, grudi)
450gr brokolija
450gr šampinjona
200gr pirinča
1 pomorandža
20gr susama
ulje za prženje, so, biber, beli luk u prahu, soja sos



Priprema: Meso iseckajte na parčad iste ili makar slične veličine. Veličina zaista nije bitna, samo je bitno da se svo meso kuva istom brzinom i bude gotovo u istom trenutku. Stavite ga u posudu, posolite, pobiberite, dodajte prstohvat belog luka u prahu i prelijte sokom od 1 cele pomorandže. Ostavite pokriveno u frižideru da odstoji barem 30 minuta.

Tehnika koja se inače praktikuje u pripremi kineskih jela, takozvani stir-fry, zahteva da tiganj ili vok koji koristite bude maksimalno zagrejan, a količina hrane u njemu bude za jednu do maksimalno dve porcije, kako bi se održala konstantna temperatura i kako bi sastojci bili karakteristično hrskavi. U ovom jelu ćemo apsolutno da zanemarimo ovaj zahtev, kako bismo na kraju dobili sokove potrebne za predivan sos kojim ćemo završiti jelo.

U tiganju na jakoj vatri na malo ulja propržiti piletinu 3-4 minuta u soku u kom se marinirala, a zatim je odložiti na tanjir ili u kakvu drugu prikladu posudu.
Isti postupak ponavljamo sa tanko nasečenim šampinjonima, pržimo ih nekoliko minuta dok ne dobiju tamniju boju i ne puste vodu. Kada ispari malo više od pola vode, izvadite i pečurke sa strane.

Uzmite cediljku i procedite piletinu i šampinjone, sokove sačuvajte u sudu u koji ćete dodati 3-4 supene kašike soja sosa (u zavisnosti od ukusa) i jednu kašiku kukuruznog brašna. Dobro promešajte mutilicom ili sličnim kuhinjskim pomagalom kako biste izbegli formiranje grudvica. Eto nam ga sos!

U međuvremenu, u šerpu sa proključalom vodom dodamo brokoli i blanširamo ga samo nekoliko minuta da bude kuvan, ali da ostane hrskav i čvrst. Brokoli izvadimo i prelijemo hladnom vodom da zaustavimo proces kuvanja, a u vodi koja je preostala stavimo so i skuvamo pirinač.

Sve dolazi na svoje mesto: u tiganj vratimo piletinu i šampinjone, propržimo "na suvo" 2-3 minuta kako bi meso dobilo malo boje koju nema jer se na početku nije pržila nego dinstala u soku od pomorandže. Nakon nekoliko minuta dodajte brokoli, promešajte ga da se zagreje, i sve prelijte prethodno pripremljenim sosom. Jelo je u suštini gotovo, samo je potrebno da ostavite da se dinsta na laganoj vatri kako bi se sos zgusnuo i zbog brašna koje smo u njega dodali.

Jelo servirajte sa kuvanim pirinčem, posuto soja sosom i semenkama susama.

Prijatno i uživajte, za stomak ispred svih <3

Нема коментара:

Постави коментар