петак, 6. фебруар 2015.

Šarena obrok salata

Znate svi za one salatice što možete da kupite u šarenim kutijama u supermarketima koje mogu da vam zamene obrok? Neki od vas su ih sigurno i probali. Danas ću vam pokazati kako da napravite  jednu od tih salata, koju pored toga što je odlična za pakovanje i ne gubi na svežini, možete servirati i uz glavni obrok dana.

Ideja za ovu salatu je zasnovana na "tradicionalnoj" američkoj Coleslaw salati, koja je u osnovi fino seckan sveži kupus pomešana sa prigodnim dresingom.



Sastojci:
pola glavice kupusa
1 glavica zelene salate
2 šargarepe
1 jabuka

Preliv za salatu: 25gr majoneza, sok jednog limuna, 3 kašike maslinovog ulja, so, biber, šećer, ljuta crvena paprika

Priprema ove ukusne salate zaista ne može biti jednostavnija i zahteva jako malo vašeg vremena.
Za početak, isecite deblji deo zelene salate i razdvojte je na listove, i tako razlistanu salatu potopite u sud sa hladnom vodom. Salatu dobro isperite i pustite da stoji dok pripremate ostale sastojke. Za kupus možete koristiti i secka ili rende ukoliko već posedujete neku od tih sprava, ali ovo može biti odlična prilika da vežbate tehniku sečenja kupusa nožem. Svaka prilika da poboljšate svoje veštine u kuhinji će vam se isplatiti na duže staze. Jer zašto biste platili 50-100€ za neku spravu koja, kada saberete vreme upotrebe, sklapanja, pranja i rasklapanja, radi nešto što možete i vi? Plus ćete se osećati bolje i bićete ponosni na svojih ruku delo. :)

Dakle, kupus iseckajte ili naribajte na sitno, šargarepu narendajte na krupnoj strani, a jabuku iseckajte na tanke štanglice (žilijen). Vrsta jabuka koju ćete koristiti je apsolutno vaš izbor, ali ja bih preporučio da koristite neku slatko-kiselu sortu koja će salatu zasladiti, ali ukoliko niste ljubitelj slatko-kiselih ili slatko-slanih kombinacija, što je potpuno razumljivo s obzirom na našu kulinarsku tradiciju, stavite neku kiseliju sortu. U svakom slučaju, moj savet vam je da probate da salata ipak bude slatka.

Za preliv pripremite malu činiju i žicu za mućenje, pomešajte sve sastojke i dobro razmutite dok ne nestanu grudvice majoneza i ne nestanu tragovi masnoće. S obzirom da se umesto sirćeta koje tradicionalno ide u vinaigrette prelive (stoga i naziv) stavljamo sok od limuna, on će zbog visokog sadržaja antioksidanasa obezbediti da salata dugo ostane sveža, bez problema i do 24 sata.

Preliv je odlična kombinacija slanog, slatkog i ljutog, i kombinacija ukusa će ići odlično uz slatko kiselu kombinaciju sastojaka u salati.

Na dno činije za salatu poređajte kupus i lagano ga posolite, zatim šargarepu pa jabuku, i na kraju dodajte zelenu salatu sečenu na trakice. Zelenu salatu pripremamo poslednju jer se ona najbrže gubi na svežini od svih sastojaka koje dodajemo. Najlakše je da uzimate šaku po šaku salate, lagano je smotate u ruci, i na dasci za sečenje isecete na trake širine oko 1cm. Salatu nemojte gnječiti inače će momentalno početi da vene i gubi boju.

Kada ubacite svu salatu prelijte je prelivom i promešajte rukama. Nemojte se plašiti da što više koristite svoje ruke u kuhinji, ruke su vaš najveći saveznik i pomažu da se osećate sigurnije i imate više kontrole nad namirnicama i nad hranom.


Navedeni sastojci su dovoljni za prilog uz glavno jelo za 4 osobe, a ukoliko želite možete da probate da dodate i pileće meso ili tunjevinu u salatu i od nje učinite pun obrok, ohrabrujem vas da pokušate i da mi kažete kako vam je ispalo! :)

Takođe, u salatu možete ubaciti i druge vrste voća i povrća, siguran sam da bi recimo rotkvice ili keleraba bile idealan dodatak, ali preporučujem da pokušate da održite to da salata bude hrskava i čvrsta, pa ne bih preporučio da upotrebljavate mekano voće i povrće, kao što je na primer paradajz.

Prijatno i uživajte, za stomak ispred svih <3



Нема коментара:

Постави коментар