Pre nekoliko nedelja posetio sam jedan od popularnijih novosadskih restorana u kome sam imao veliko zadovoljstvo da probam jelo koje se zove "Balkansko bure".
Ovaj recept je moja verzija balkanskog bureta servirana uz ukusne priloge koji će upotpuniti jedno istinsko gastronomsko iskustvo.
Prvi u nizu recepata za velike grupe ljudi.
Napomena: sastojci i postupak su pravljeni za 5 velikih porcija za 5 ljudi sa velikim stomacima. U zavisnosti od broja ljudi i njihove veličine, skalirajte i vi vaše sastojke :)
U prevodu, ovo jelo bi moglo da posluži za 10 manje gladnih ljudi :)
Sastojci:
5 velikih šnicli od svinjskog buta (tanko sečene, svaka šnicla bi trebala da je veličine dve spojene prosečne šake)
300gr pivničkog sira (ili bilo kakvog drugog topljivog sira)
5 kriški kvalitetne šunke
2 pakovanja zamrznutog spanaća (oko kilogram ako kupujete svež spanać)
1,5kg belog krompira
1 glavica belog kupusa
1 pakovanje šampinjona (oko pola kilograma)
2 glavice crvenog luka
2 glavice crnog luka
1 čaša belog vina
1 čaša crnog vina
200gr sveže slanine
200ml slatke pavlake
200ml mleka
100gr maslaca
1 glavica belog luka (ili po ukusu)
So, biber, origano, mlevena paprika, ruzmarin, kukuruzno brašno, maslinovo ulje
Priprema:
Dakle, balkansko bure je u suštini komad pečenog svinjskog mesa preko koga je stavljeno parče šunke, preko koga je stavljen sir koji se topi. S obzirom da smo mi za stomak ispred svih, mi ćemo naše svinjske šnicle, koje smo rekli da su veličine 2 spojene šake, preseći na pola, i staviti parče šunke između njih.
S obzirom da nas to ostavlja sa 10 šnicli i s obzirom da ćemo ih svakako pržiti u tiganju u nekoliko tura, imaćemo priliku da se družimo sa dovoljno karamelizovanih ostataka na dnu tiganja koji će nam pomoći da napravimo 2 ukusna sosa koja ćemo poslužiti uz naše jelo. Šnicle pre prženja začiniti sa dosta soli i mlevenog crnog bibera, kao i sa malo slatke crvene paprike radi boje.
U zavisnosti od toga kakav tiganj imate (preporučujem neki od nerđajućeg čelika sa debelim dnom), ovih 10 šnicli ćete verovatno morati da pečete u 3 ili 4 ture. Po 3 minuta sa svake strane na jakoj vatri, na malo maslinovog ulja. Preporučujem 2 pa 3 pa 2 pa 3. Evo zašto:
Kada ispečemo prve dve ture (prvih 5 šnicli), šnicle odložimo sa strane na tanjir prekriven aluminijumskom folijom. U tiganju će nam ostati karamelizovani sokovi od mesa u koje ćemo dodati sitno seckanu slaninu i propržiti je nekoliko minuta. Kada slanina počne da rumeni, u tiganj dodamo na rebarca naseckan crveni luk i pustimo ga da porumeni. Zatim, dodamo polovinu pečuraka sečenih na četvrtine, posolimo i sačekamo da pečurke puste svoju vodu. Kada je sve u tiganju porumenelo dodamo kašiku brašna i promešamo kako bismo napravili laganu zapršku. Nakon 2 minuta dodajemo sokove koji su se iscedili iz mesa koje smo odložili sa strane, sipamo 1 čašu crnog vina i 1 čašu vode.
Dodamo so, biber i ruzmarin, i krčkamo na tihoj vatri 5-10 minuta dok alkohol iz vina ne ispari i ne dobijemo gust i taman sos.
Drugi sos dobijamo nakon druge duple ture šnicli. Sličan postupak, ovaj put u tiganj dodajemo na sitna rebarca nasečen crni luk, nekoliko češnjeva belog luka i drugu polovinu pečuraka i sačekamo da luk porumeni i pečurke puste vodu i počnu da se dinstaju. Za ovaj sos nećemo praviti zapršku jer ćemo, nakon što povrće porumeni, dodati sokove od mesa, čašu belog vina, i slatku pavlaku koju ćemo kuvati 5-10 minuta dok se ne zgusne. Umesto ruzmarina, za ovaj sos preporučujem origano koji se jako dobro slaže sa šampinjonima.
Dok se drugi sos krčka, možemo da slažemo naše balkansko bure: prva šnicla, parče šunke, druga šnicla, sloj topljivog sira. Burad poređajte u pleh, zalijte sa malo maslinovog ulja i postpite ruzmarinom, a pleh zatim ide u rernu zagrejanu na 180 stepeni, na 7-8 minuta, taman toliko da se meso zagreje, a sir istopi.
Pire krompir: Oguljeni krompir kuvajte u posoljenoj vodi dok skroz ne omekša. Odlična fora za još ukusniji pire je da u vodu dodate i nekoliko češnjeva neočišćenog belog luka, koji ćete kasnije sa lakoćom istisnuti u pire. Kada je krompir kuvan vodu ocedite, dodajte so i biber, maslac i mleko, i gnječite dok ne dobijete željenu gustinu i teksturu pirea.
Pire od spanaća: U šerpi na maslinovom ulju propržite nekoliko češnjeva sitno seckanog belog luka i dodajte spanać. Posolite i dinstajte, i kada spanać izgubi na svojoj zapremini i totalno smekša prelijte ga mlekom pomešanim sa malo kukuruznog brašna koji će dati dodatnu gustinu jelu. Kada pire bude gust po vašoj želji, proverite slanost i dodajte mleveni biber po ukusu.
Kupus salata: Klasika, sitno seckani kupus, posoljen, poliven sa malo maslinovog ulja i preliven "Garden dressing"-om (ne plaćaju me još, ali u Univerexport-u sam pronašao brutalne prelive za salatu koji su dobri za sve vas koji ne želite da gubite previše vremena na pravljenje istih)
Služite uz osmeh, isključivo dobrom društvu, porodici i prijateljima :)
Prijatno i uživajte, za stomak ispred svih <3
Ovaj recept je moja verzija balkanskog bureta servirana uz ukusne priloge koji će upotpuniti jedno istinsko gastronomsko iskustvo.
- "Ovo su obroci od kojih se dobija stomak." -"Ne, ovo su obroci za koje se živi..." |
Napomena: sastojci i postupak su pravljeni za 5 velikih porcija za 5 ljudi sa velikim stomacima. U zavisnosti od broja ljudi i njihove veličine, skalirajte i vi vaše sastojke :)
U prevodu, ovo jelo bi moglo da posluži za 10 manje gladnih ljudi :)
Sastojci:
5 velikih šnicli od svinjskog buta (tanko sečene, svaka šnicla bi trebala da je veličine dve spojene prosečne šake)
300gr pivničkog sira (ili bilo kakvog drugog topljivog sira)
5 kriški kvalitetne šunke
2 pakovanja zamrznutog spanaća (oko kilogram ako kupujete svež spanać)
1,5kg belog krompira
1 glavica belog kupusa
1 pakovanje šampinjona (oko pola kilograma)
2 glavice crvenog luka
2 glavice crnog luka
1 čaša belog vina
1 čaša crnog vina
200gr sveže slanine
200ml slatke pavlake
200ml mleka
100gr maslaca
1 glavica belog luka (ili po ukusu)
So, biber, origano, mlevena paprika, ruzmarin, kukuruzno brašno, maslinovo ulje
Priprema:
Dakle, balkansko bure je u suštini komad pečenog svinjskog mesa preko koga je stavljeno parče šunke, preko koga je stavljen sir koji se topi. S obzirom da smo mi za stomak ispred svih, mi ćemo naše svinjske šnicle, koje smo rekli da su veličine 2 spojene šake, preseći na pola, i staviti parče šunke između njih.
S obzirom da nas to ostavlja sa 10 šnicli i s obzirom da ćemo ih svakako pržiti u tiganju u nekoliko tura, imaćemo priliku da se družimo sa dovoljno karamelizovanih ostataka na dnu tiganja koji će nam pomoći da napravimo 2 ukusna sosa koja ćemo poslužiti uz naše jelo. Šnicle pre prženja začiniti sa dosta soli i mlevenog crnog bibera, kao i sa malo slatke crvene paprike radi boje.
U zavisnosti od toga kakav tiganj imate (preporučujem neki od nerđajućeg čelika sa debelim dnom), ovih 10 šnicli ćete verovatno morati da pečete u 3 ili 4 ture. Po 3 minuta sa svake strane na jakoj vatri, na malo maslinovog ulja. Preporučujem 2 pa 3 pa 2 pa 3. Evo zašto:
Kada ispečemo prve dve ture (prvih 5 šnicli), šnicle odložimo sa strane na tanjir prekriven aluminijumskom folijom. U tiganju će nam ostati karamelizovani sokovi od mesa u koje ćemo dodati sitno seckanu slaninu i propržiti je nekoliko minuta. Kada slanina počne da rumeni, u tiganj dodamo na rebarca naseckan crveni luk i pustimo ga da porumeni. Zatim, dodamo polovinu pečuraka sečenih na četvrtine, posolimo i sačekamo da pečurke puste svoju vodu. Kada je sve u tiganju porumenelo dodamo kašiku brašna i promešamo kako bismo napravili laganu zapršku. Nakon 2 minuta dodajemo sokove koji su se iscedili iz mesa koje smo odložili sa strane, sipamo 1 čašu crnog vina i 1 čašu vode.
Dodamo so, biber i ruzmarin, i krčkamo na tihoj vatri 5-10 minuta dok alkohol iz vina ne ispari i ne dobijemo gust i taman sos.
Drugi sos dobijamo nakon druge duple ture šnicli. Sličan postupak, ovaj put u tiganj dodajemo na sitna rebarca nasečen crni luk, nekoliko češnjeva belog luka i drugu polovinu pečuraka i sačekamo da luk porumeni i pečurke puste vodu i počnu da se dinstaju. Za ovaj sos nećemo praviti zapršku jer ćemo, nakon što povrće porumeni, dodati sokove od mesa, čašu belog vina, i slatku pavlaku koju ćemo kuvati 5-10 minuta dok se ne zgusne. Umesto ruzmarina, za ovaj sos preporučujem origano koji se jako dobro slaže sa šampinjonima.
Dok se drugi sos krčka, možemo da slažemo naše balkansko bure: prva šnicla, parče šunke, druga šnicla, sloj topljivog sira. Burad poređajte u pleh, zalijte sa malo maslinovog ulja i postpite ruzmarinom, a pleh zatim ide u rernu zagrejanu na 180 stepeni, na 7-8 minuta, taman toliko da se meso zagreje, a sir istopi.
Pire krompir: Oguljeni krompir kuvajte u posoljenoj vodi dok skroz ne omekša. Odlična fora za još ukusniji pire je da u vodu dodate i nekoliko češnjeva neočišćenog belog luka, koji ćete kasnije sa lakoćom istisnuti u pire. Kada je krompir kuvan vodu ocedite, dodajte so i biber, maslac i mleko, i gnječite dok ne dobijete željenu gustinu i teksturu pirea.
Pire od spanaća: U šerpi na maslinovom ulju propržite nekoliko češnjeva sitno seckanog belog luka i dodajte spanać. Posolite i dinstajte, i kada spanać izgubi na svojoj zapremini i totalno smekša prelijte ga mlekom pomešanim sa malo kukuruznog brašna koji će dati dodatnu gustinu jelu. Kada pire bude gust po vašoj želji, proverite slanost i dodajte mleveni biber po ukusu.
Kupus salata: Klasika, sitno seckani kupus, posoljen, poliven sa malo maslinovog ulja i preliven "Garden dressing"-om (ne plaćaju me još, ali u Univerexport-u sam pronašao brutalne prelive za salatu koji su dobri za sve vas koji ne želite da gubite previše vremena na pravljenje istih)
Služite uz osmeh, isključivo dobrom društvu, porodici i prijateljima :)
Prijatno i uživajte, za stomak ispred svih <3
Нема коментара:
Постави коментар