Lignje inspirisane azijom na balkanski način
Za 4 osobe, ili 3 osobe ako je jedna osoba ja
Potrebni sastojci:
500gr očišćenih liganja
2 srednje glavice crnog luka
3 veće šargarepe
300gr šampinjona
3 češnja belog luka
4 feferone
150gr pirinča
1 veza peršuna
kašika biljnog ulja (moja lična preporuka je ulje od grožđa s obzirom da je hladno ceđeno, a i dalje trpi ogromne temperature)
kašika kukuruznog brašna
kašika slatke crvene paprike
Priprema sastojaka:
Lignje odmrznuti, isprati i ocediti, zatim iseći na kolutove, a krake preseći na pola.Crni luk, beli luk i šargarepu naseći na tanka rebarca, a pečurke na listiće debljine oko 0,5cm. Feferone naseckati na sitnije komadiće.
Priprema:
Na zagrejanom ulju u tiganju ili voku prodinstati beli luk i naseckane feferone nekoliko sekundi da puste miris, a zatim dodati naseckani crni luk. Luk malo posoliti, dinstati oko minut, i onda dodati veliku kašiku aleve paprike. Konstantno mešati na jakoj vatri da se sav luk obloži paprikom i dobije lepu crvenu boju. U međuvremenu zagrejati posoljenu vodu do ključanja i blanširati šargarepu 2-3 minuta da omekša (nije potrebno ako je mlada šargarepa, ona je mekša po difoltu). Nakon 5 minuta dinstanja luka dodati pečurke i lignje, dobro promešati, dodati biber i soja sos po ukusu, i na srednje jakoj vatri dinstati poklopljeno 5 minuta uz povremeno mešanje. Kada su pečurke i lignje skoro gotove, dodati prethodno blanširane šargarepe, sve pomešati, začiniti po ukusu, i u zavisnosti od količine sosa u tiganju dodati odgovarajuću količinu brašna razmućenu u pola šoljice vode. Prethodno skuvan pirinač kome smo dodali so i kari dodati u tiganj sa lignjama i sačekati da se sos zgusne uz pomoć brašna i skroba iz pirinča, za šta je potrebno minut do dva.Za mediteransku notu dodati sitno naseckani peršun i po želji preliti sa malo maslinovog ulja.
Prijatno i uživajte, za stomak ispred svih <3
Нема коментара:
Постави коментар