недеља, 18. јануар 2015.

Piletina i pirinač (arroz con pollo)

U suštini samo malo drugačija verzija pilava, za 4 osobe, ili za 3 osobe ukoliko je jedna osoba ja.

Sastojci:
5 bataka i karabataka
1 crni luk
1 zelena paprika
1 crvena paprika
100gr maslina
4 češnja belog luka
50gr paradajz koncentrata
1 šolja pirinča (oko 200gr)
maslinovo ulje, biljno ulje
so, biber
mešavina začina: crvena paprika, kari, đumbir, majoran, origano
1l pileće supe od kocke



Priprema: U tiganju sa debelim dnom na malo biljnog ulja propržiri prethodno posoljene i pobiberene komade piletine. Karabatak pržiti prvo sa strane gde je kožica da bi bila hrskava i da bi imala lepu boju. Kada piletina dobije lepu boju, skloniti je sa vatre i sipati decilitar supe i poklopiti. S obzirom da je tiganj sa debelim dnom, zadržaće taman dovoljno temperature da tečnost uspe da rastopi karamelizovane sokove sa površine tiganja.



U duboku šerpu ( obavezno izabrati šerpu koja može da ide u rernu, znači bez plastičnih ili silikonskih drški i delova) staviti kašiku maslinovog ulja i propržiti grubo naseckan crni luk oko 5-6 minuta. Zatim dodati mešavinu začina, koncentrat paradajza, beli luk i masline, i držati na srednje jakoj vatri oko minut da se aktiviraju arome.


Ako vas alarmira to što se na dnu šerpe formira nešto što liči na zagorele začine, apsolutno nema potrebe da se brinete, to je samo karamelizovano savršenstvo ukusa koje će se odlepiti i rastopiti kada dodate tečnost. Sledeći korak je da vatru smanjite na minimum, dodate šolju pirinča i mešati dok sva zrna ne budu prevučena sosom. Zatim dodati grubo naseckane paprike, crvena je slađa a zelena je gorča pa to dodaje još malo različitosti ukusa. Na kraju, preliti ostatkom supe, promešati, poređati piletinu na vrh i u šerpu dodati tečnost iz tiganja (supa i rastopljeni pileći sokovi).



Masline su slane, piletina je već posoljena, tako da suštinski nema potrebe da dodajete još soli, što je mala pomoć da jelo bude za nijansu zdravije.

Kada sadržaj šepre provri, ugasiti vatru, i u rernu prethodno zagrejanu na 180 stepeni staviti poklopljenu šerpu i ostaviti da se peče oko 30 minuta. 10 minuta pred kraj skinite poklopac sa šerpe ukoliko mislite da ima previše tečnosti, što sam ja i uradio.


I na kraju, dobijete savršenu kombinaciju ukusa, savršeno kuvani pirinač u fenomenalnom sosu od paprika, paradajza i odličnih začina, i sočnu mekanu piletinu sa hrskavom kožicom.

Pilav je dobar, arroz con pollo je genijalan

Prijatno i uživajte, za stomak ispred svih <3

Нема коментара:

Постави коментар