субота, 28. фебруар 2015.

Špageti "bolonjeze"

U nekom tradicionalnom smislu, bolognese sos je svaka varijanta mesnog preliva (ragù) koji se servira sa testeninom, uglavnom nekom širokom kao što su na primer taljatele. Ja volim špagete pa ćete u ovom tekstu čitati o verziji prelivenoj preko špageta. :)

Kroz istoriju je ovo jelo prolazilo brojne varijacije i transformacije, ali otkako se vode zapisi suštinski je očuvana jednostavna struktura na koju se nadograđuju razne varijacije. Čvrsti stubovi na kojima počiva bolonjez sos su podloga od crnog luka i šargarepe, nadgradnja od kvalitetnog crvenog mesa (teletina, junetina, prasetina), i završnica u obliku kvalitetnog bujona u kome se sos kuva nekoliko sati do završnice.

Ovde ćete videti prilično jednostavnu verziju ovog sosa, koja pored toga što ne zahteva previše novaca i vremena proizvodi odlične rezultate i može da nahrani 4 odrasle osobe. 
Sastojci:
za 4 osobe

500gr mlevenog mesa
1 crni luk
1 velika šargarepa
3 češnja belog luka
1 konzerva paradajz pelata
100gr paradajz pirea
500gr špageta (ili koje god druge testenine po izboru)
maslinovo ulje, so, biber, vegeta, lovorov list, origano, ruzmarin, mlevena ljuta paprika

Priprema sastojaka je vrlo jednostavna. Šargarepu očistite, presecite na pola. a zatim svaku polovinu na četvrtine. Iseckajte je na tanke komadiće, iste veličine kao što ćete iseći vaš crni luk. Beli luk izgnječite kako biste lakše skinuli koricu, a zatim ga sitno iseckajte i ostavite sa strane. Konzervu paradajza otvorite i izručite u pogodan sud, a zatim jedan po jedan paradajz iscedite od tečnosti i isecite na sitne komadiće na dasci za sečenje. Dakle, ne želimo krupne komade paradajza nego želimo da naš pelat bude gust sok od paradajza. Sa pulpom. Jednostavniji način na koji možete da uradite ovaj korak je da konzervu izručite u činiju i sve zajedno izmiksate štapnim miskerom. Još jednostavniji korak bi bio da konzervu izručite u multipraktik i zavrtite nekoliko sekundi.

Ali hej, kome se još peru mikser ili multipraktik ako već imate dasku za sečenje koju ste koristili za ostalo povrće i koju ćete svakako oprati? :)

U prigodnoj šerpi ili dubokom tiganju zagrejte maslinovo ulje i ubacite crni luk. U originalnom bolonjez receptu se koristi maslac, tako da možete probati i ovu verziju ukoliko  ne volite ili nemate maslinovo ulje u kuhinji. Kada luk počne da dobija boju ubacite šargarepu i dobro posolite. Dinstajte nekoliko minuta uz neprekidno mešanje dok šargarepa ne omekša i luk ne počne ozbiljno da tamni. Tada dodajte beli luk i propržite ga dvadesetak sekundi, a zatim ubacite izlomljeno mleveno meso. Narednih nekoliko minuta pažljivo razbijajte komade mlevenog mesa koji ostanu spojeni kako biste izbegli velike kuglice mesa u vašem zalogaju. Ipak, recept je za sos sa mesom, a ne za ćufte u paradajz sosu.

Kada je meso razbijeno i kada je svaki komadić dobio boju ubacite paradajz pire i lagano ga propržite sa mesom i povrćem. Paradajz pire je važan iz dva razloga - prvenstveno zbog boje, a zatim i zbog činjenice da će pojačati ukus paradajza u jelu s obzirom da će se jelo krčkati u supi a ne u soku od paradajza. Nakon par minuta ubacite i pelat, dobro promešajte, i zalijte sa oko pola litre supe. 

U ovom slučaju, radi jednostavnosti, supu će da odglumi pola litre vode u kojoj smo razmutili supenu kašiku vegete. :)

Od začina još dodajte jedan lovorov list, ljutu papriku, biber i ruzmarin. S obzirom da sam za ovo jelo koristio fin komad svinjskog mesa, ubacio sam i ruzmarin jer se on odlično slaže sa svinjetinom. Ukoliko koristite neko drugo meso kao što je teletina ili junetina, koristite neki začin koji po vašem ukusu odgovara mesu koje volite. 
Sve zajedno promešajte i pustite da provri na jakoj vatri. Kada provri, vatru stišajte na minimum i pusite da lagano krčka uz povremeno mešanje u polupokrivenoj šerpi oko 60 minuta. Ukoliko imate vremena i ukoliko želite da se vaš sos potpuno istopi, slobodno nastavite da kuvate uz povremeno dodavanje vode sve dok sos ne bude dobio teksturu koju vi želite.

Servirajte uz pastu po vašem izboru i uživajte u ovoj pojednostavljenoj i vrlo pristupačnoj verziji bolonjez sosa.

Prijatno i uživajte, za stomak ispred svih <3

Нема коментара:

Постави коментар