понедељак, 2. март 2015.

Ravioli alla Puttanesca


Naziv ovog fantastičnog italijanskog jela u sebi krije brojne legende koje se vezuju za njegov nastanak, a ja ću vam preneti jednu od njih koja je meni bila najzanimljivija. Dakle, puttanesca. 

Neka mi oproste bolji poznavaoci italijanskog jezika, ali koliko sam ja shvatio, reč 'putta'  iako sama po sebi znači devojka, mlada devojka, mlada dama, u kolokvijalnom govoru može da se odnosi i na žene koje se bave najstarijim zanatom. Baš zbog toga i postoji legenda koja vezuje ovo jelo upravo za prodavačice ljubavi, i govori se o tome da su ga one pripremale i stavljale na sims svojih prozora kako bi mirisom privukle potencijalne mušterije. Ono što je ovo jelo činilo trademark jelom ovih dama je i njegov karakter, odnosno njegove osnovne crte: pikantno, ukusno i jednostavno! :)

Od mene ćete naravno saznati za verziju koja se može napraviti koristeći sastojke koje možete nabaviti na ovim prostorima, u svim bolje opremljenim supermarketima, pa ćemo izbeći sastojke kao što su inćuni i slično.

Sastojci:
za 3 osobe

1 konzerva paradajz pelata (400gr)
3 češnja belog luka
100gr maslina
1 kašika kapara
400gr raviola sa sirom
Maslinovo ulje, balzamiko sirće, ljuti sos
So, biber, origano, tucana ljuta paprika

Kao što možete zaključiti iz sastojaka, jelo iako je u osnovi tipično mediteransko, obiluje jakim ukusima kao što su kapari, masline i ljuta paprika. Time smo pokrili onaj deo priče koji se vezuje za pikantnost, jelo bude itekako spicy što bi rekli naši prijatelji iz engleskog govornog područja.

Jednostavna priprema, bogatstvo ukusa
Priprema sastojaka je izuzetno jednostavna. Jedini sastojci kojima treba bilo kakva obrada su masline koje samo presečete na pola po dužini (ukoliko ste kupili masline sa košticom, imaćete posla dok te koštice ne odstranite) i beli luk koji treba iseckati na tanke listiće. Zapravo, luk ne morate ni seći nego možete koristiti i seckalicu za salatu ili sličan kuhinjski rekvizit koji možete videti na slici sa strane. Ukoliko želite da pojačate ukus maslina i time dodatno kompenzujete činjenicu da nismo koristili inćune koji jelu daju najveći procenat soli, koristite crne masline. Ali vaš autor nije veliki fan crnih maslina, tako da sam koristio zelene. Kao što uvek kažem, na vama je da birate i da budete kreativni. ;)

Od posuđa, sve što vam treba je dublji tiganj u kome ćete pripremiti sos i jedna šerpa u kojoj ćete skuvati testeninu.

U tiganj na nekoliko kašika maslinovog ulja dodajemo prvo ljutu papriku da ona pusti boju, dakle oko 30 sekundi a zatim kapare i beli luk. Pržimo sve zajedno još oko minut i zatim dodajemo ceo sadržaj konzerve paradajza. S obzirom da ćemo pustiti sos da krčka desetak minuta, slobodno u konzervu sipajte malo vode kako biste je isprali u tiganj jer će taman ta voda da ispari tokom kuvanja i ostaće nam gust paradajz sos.
Kada paradajz sos provri dodajte sečene masline i pustite da krčka na laganoj vatri nekoliko minuta. Dodajte mleveni crni biber i origano, kao i nekoliko kapi vašeg omiljenog ljutog sosa. Ukoliko ne uživate previše u ljutoj hrani, ali i dalje želite da ovaj recept pripremite na što autentičniji način, možete da preskočite korak sa prženjem ljute paprike i dodate samo ljuti sos. Ili obrnuto, odluka je apsolutno na vama. Ali za sve one koji se ne plaše da im jelo bude pikantnije nego obično, preporučujem kombinaciju ljute paprike i ljutog sosa.

Nakon što je paradajz krčkao na laganoj vatri desetak minuta, probajte vaš sos. Jako je važno da probate s obzirom na činjenicu da uopšte nismo dodavali so do ovog trenutka. Ne samo što će voda u kojoj ćete skuvati testo biti dobro posoljena, već su i masline i kapari već sami po sebi proveli dosta vremena u slanoj salamuri i u sebi sadrže dosta soli. Ukoliko smatrate da je potrebno, posolite još, ali kao što rekoh, svu odgovornost prepuštam vašim čulnim kvržicama.

I jelo je gotovo - prethodno skuvanu al dente testeninu izručite u tiganj sa još malo vode u kojoj se pasta kuvala kako se ne bi sve zalepilo, prelijte sa još malo maslinovog ulja, pospite vašim omiljenim topljivim sirom i promešajte.

Pikantno i jednostavno, još samo ostaje na vama da potvrdite i da je fantastično ukusno! ;)

Prijatno i uživajte, za stomak ispred svih <3

Нема коментара:

Постави коментар