Ovo jelo vrlo često pripremamo jer je kod nas u kuhinji uvek u opticaju neka supa. U zavisnosti od sezone i/ili raspoloženja to su uglavnom supe od ćurećeg ili junećeg mesa, sa puno povrća. Ali za ovaj recept nije bitna sama supa, bitno je to da posle svake supe ostane dosta kuvanog mesa koje samo po sebi nije baš najzanimljiviji zalogaj na svetu. Mora se priznati.
Dosta sam istraživao pre nego što sam odlučio da ovaj recept podelim sa vama, i suštinski postoji bezbroj načina na koji možete da je pripremite, ali je osnova suštinski slična: kuvano meso, jaja i crni ili crveni luk.
Verziju koju ću vam predočiti je najpopularnija u dalmatinskom primorju, i nju je počeo da primenjuje još moj deda dok je služio u mornarici u Splitu. Oficiri mornarice JNA su redom obožavali mornarsku salatu. :)
Sastojci:
Kuvano meso iz supe
Krompir
Crni luk
Tvrdo kuvana jaja
So, biber, maslinovo ulje
Priprema ove salate je užasno jednostavna. Prvo što treba da uradite je da zagrejete supu (koju ćete ionako pojesti uz ručak) i izvadite meso na dasku i nasečete ga na sitne komade. U međuvremenu, u dobro posoljenoj ključaloj vodi skuvajte krompir sečen na kockice i jaja. Ukoliko hoćete da gledate količinski, računajte krompir po osobi i jaje po osobi.
Mesu dodate sitno sečen luk, oceđen krompir i jaja sečena na kockice. Ukoliko imate spravu za sečenje jaja, isecite jaje prvo uzduž, a onda popreko i uštedite sebi nekoliko minuta pažljivog sečenja nožem i obraćanja pažnje da ga ne izgnječite.
Sastojke pospite maslinovim uljem i mlevenim crnim biberom, a zatim probajte i dodajte još soli ukoliko mislite da treba, ali vodite računa da je krompir kuvan u slanoj vodi i da je supa u kojoj je bilo meso već verovatno začinjena po vašem ukusu.
Odavde počinju varijacije. Brojni autori na popularnim sajtovima za deljenje recepata na prostoru bivše Jugoslavije su skloni tome da dodaju i sirće, u zavisnosti od sezone možete dodati i još neko povrće kao što je paradajz recimo, itd. Meni recimo sirće potpuno ne odgovara u ovakvoj salati, ali mi se danas recimo jako jeo paradajz. :)
Dalje, u vodu u kojoj kuvate krompir možete ubaciti i grančicu ruzmarina i nekoliko češnjeva belog luka kako bi i oni dali svoju aromu. Beli luk kuvajte neočišćen, u korici, i onda ga nakon kuvanja istisnite u salatu. O ovome sam već pisao, ali ponoviću - beli luk potpuno promeni ukus, postane slatkast i ima mnogo manje agresivan ukus. Apsolutno preporučujem da ga kuvate ili pečete na ovaj način uz vaše omiljeno kuvano ili pečeno jelo.
Zatim, sir je takođe vrlo popularan dodatak, beli, žuti, mekani, tvrdi, sve u zavisnosti od onoga što imate u frižideru i šta vam se u tom trenutku jede. Jer suštinski, ovo jelo je odlična prilika da potrošite viškove hrane koju već danima vučete u frižideru.
S obzirom na moje primorske korene, odlučio sam se da svoju mornarsku salatu ukrasim paradajzom, sitno narendanim feta sirom, i kašikom oceđenih kapara.
Još jedno jelo koje može da podstakne vašu kreativnost u kuhinji, i odličan način da jednu prilično nezanimljivu namirnicu kao što je komad kuvanog goveđeg mesa pretvorite u ukusan obrok za celu porodicu.
Prijatno i uživajte, za stomak ispred svih <3
Dosta sam istraživao pre nego što sam odlučio da ovaj recept podelim sa vama, i suštinski postoji bezbroj načina na koji možete da je pripremite, ali je osnova suštinski slična: kuvano meso, jaja i crni ili crveni luk.
Verziju koju ću vam predočiti je najpopularnija u dalmatinskom primorju, i nju je počeo da primenjuje još moj deda dok je služio u mornarici u Splitu. Oficiri mornarice JNA su redom obožavali mornarsku salatu. :)
Sastojci:
Kuvano meso iz supe
Krompir
Crni luk
Tvrdo kuvana jaja
So, biber, maslinovo ulje
Priprema ove salate je užasno jednostavna. Prvo što treba da uradite je da zagrejete supu (koju ćete ionako pojesti uz ručak) i izvadite meso na dasku i nasečete ga na sitne komade. U međuvremenu, u dobro posoljenoj ključaloj vodi skuvajte krompir sečen na kockice i jaja. Ukoliko hoćete da gledate količinski, računajte krompir po osobi i jaje po osobi.
Sprava za sečenje jaja |
Mesu dodate sitno sečen luk, oceđen krompir i jaja sečena na kockice. Ukoliko imate spravu za sečenje jaja, isecite jaje prvo uzduž, a onda popreko i uštedite sebi nekoliko minuta pažljivog sečenja nožem i obraćanja pažnje da ga ne izgnječite.
Sastojke pospite maslinovim uljem i mlevenim crnim biberom, a zatim probajte i dodajte još soli ukoliko mislite da treba, ali vodite računa da je krompir kuvan u slanoj vodi i da je supa u kojoj je bilo meso već verovatno začinjena po vašem ukusu.
Odavde počinju varijacije. Brojni autori na popularnim sajtovima za deljenje recepata na prostoru bivše Jugoslavije su skloni tome da dodaju i sirće, u zavisnosti od sezone možete dodati i još neko povrće kao što je paradajz recimo, itd. Meni recimo sirće potpuno ne odgovara u ovakvoj salati, ali mi se danas recimo jako jeo paradajz. :)
Dalje, u vodu u kojoj kuvate krompir možete ubaciti i grančicu ruzmarina i nekoliko češnjeva belog luka kako bi i oni dali svoju aromu. Beli luk kuvajte neočišćen, u korici, i onda ga nakon kuvanja istisnite u salatu. O ovome sam već pisao, ali ponoviću - beli luk potpuno promeni ukus, postane slatkast i ima mnogo manje agresivan ukus. Apsolutno preporučujem da ga kuvate ili pečete na ovaj način uz vaše omiljeno kuvano ili pečeno jelo.
Zatim, sir je takođe vrlo popularan dodatak, beli, žuti, mekani, tvrdi, sve u zavisnosti od onoga što imate u frižideru i šta vam se u tom trenutku jede. Jer suštinski, ovo jelo je odlična prilika da potrošite viškove hrane koju već danima vučete u frižideru.
S obzirom na moje primorske korene, odlučio sam se da svoju mornarsku salatu ukrasim paradajzom, sitno narendanim feta sirom, i kašikom oceđenih kapara.
Još jedno jelo koje može da podstakne vašu kreativnost u kuhinji, i odličan način da jednu prilično nezanimljivu namirnicu kao što je komad kuvanog goveđeg mesa pretvorite u ukusan obrok za celu porodicu.
Prijatno i uživajte, za stomak ispred svih <3
Нема коментара:
Постави коментар