Tokom hladnih zimskih dana, postoji jedna namirnica koja je sigurno deo vaše trpeze u nekom od više popularnih oblika kao što su sarma, podvarak, svadbarski, salata, itd. U pitanju je, razume se, kiseli kupus.
Brojni su načini na koji ovu namirnicu možete da pretvorite u ukusnu đakoniju, a danas ćete pročitati kako možete da napravite izuzetno jednostavan prilog uz ručak tokom radnih dana. Od jedne glavice ispadne dovoljna količina za 2 puta po 3 porcije, tako da ostatak uvek možete da zamrznete i čuvate za trenutak kada nemate ili ideja ili vremena da se puno angažujete u kuhinji.
Kao što ste već verovatno ustanovili, crni luk je jedna izuzetno bitna institucija Dedine kuhinje, i u skladu sa tim, po oprobanom babinom receptu, napravićemo dinstani kiseli kupus za koji vam treba tačno 2 sastojka, dakle, crni luk i kiseli kupus.
Sastojci:
1kg crnog luka
1 krupna glavica kiselog kupusa
ulje, mleveni crni biber
Kao što vidite, sastojaka nikad manje, a prilog nikad ukusniji.
Prva stvar koju treba da uradite je da dobro operete glavicu kiselog kupusa pod hladnom vodom kako bi se skinuo višak soli i salamure. Zatim, odstranite koren i sve tvrde ili oštećene delove i kupus isecite na komade debljine oko pola centimetra.
Crni luk isecite na kockice. Nije bitno da luk sečete previše sitno iz razloga što će se sve zajedno dinstati oko 90 minuta i luk će se u potpunosti istopiti, kao kad pravite recimo gulaš, ali recimo da je bitno da ne budu previše krupni komadi. S obzirom na količinu luka, još jedna prilika da usavršavate vašu veštinu sa nožem. :)
I sastojci su spremni. Na laganoj vatri i na malo ulja propržite luk dok ne postane providan i krene da žuti, a zatim ubacite isečeni kupus i dobro promešajte. Apsolutno ne postoji potreba da dodajete so, s obzirom da je kiseli kupus i više nego slan pa bi svako dodatno zrno soli bilo preterivanje.
Dalje je sve jednostavno - dinstajte na laganoj vatri uz povremeno mešanje i dodavanje vode sve dok kupus ne omekša i ne bude po vašem ukusu. Ukoliko volite da je hrskaviji kupus, dovoljno je da dinstate 30-40 minuta, a ukolio volite da skroz omekša i luk se istopi, kuvajte uz povremeno mešanje na laganoj vatri oko 80-90 minuta.
Jako je važno da konstantno bude makar malo tečnosti u šerpi u kojoj kuvate da kupus ne bi zagoreo i počeo da se hvata na dnu šerpe. Druga alternativa, umesto dodavanje vode, je da stojite pored šerpe i konstantno mešate, ali ko još ima vremena za to? :) Osim, naravno, moje babe. :)
Pred kraj kuvanja dodajte mleveni crni biber po ukusu i posao je gotov.
Pre neki dan, ovaj prilog sam servirao uz pečene ćureće šnicle, sos od luka i feta sir.
Smatram da je greh oprati tiganj u kome su ostali zapečeni komadi mesa i sokovi od prženja, tako da preporučujem da da sve te sokove pokupite sa malo vode i pola glavice crnog luka. Luk je dovoljno propržiti dok ne smekša, a začinio sam ga sa malo ljute paprike i kašikom soja sosa.
Nemojte nikada vodom da perete tiganj, operite ga crnim lukom. :)
Prijatno i uživajte, za stomak ispred svih <3
Brojni su načini na koji ovu namirnicu možete da pretvorite u ukusnu đakoniju, a danas ćete pročitati kako možete da napravite izuzetno jednostavan prilog uz ručak tokom radnih dana. Od jedne glavice ispadne dovoljna količina za 2 puta po 3 porcije, tako da ostatak uvek možete da zamrznete i čuvate za trenutak kada nemate ili ideja ili vremena da se puno angažujete u kuhinji.
Kao što ste već verovatno ustanovili, crni luk je jedna izuzetno bitna institucija Dedine kuhinje, i u skladu sa tim, po oprobanom babinom receptu, napravićemo dinstani kiseli kupus za koji vam treba tačno 2 sastojka, dakle, crni luk i kiseli kupus.
Sastojci:
1kg crnog luka
1 krupna glavica kiselog kupusa
ulje, mleveni crni biber
Kao što vidite, sastojaka nikad manje, a prilog nikad ukusniji.
Prva stvar koju treba da uradite je da dobro operete glavicu kiselog kupusa pod hladnom vodom kako bi se skinuo višak soli i salamure. Zatim, odstranite koren i sve tvrde ili oštećene delove i kupus isecite na komade debljine oko pola centimetra.
Crni luk isecite na kockice. Nije bitno da luk sečete previše sitno iz razloga što će se sve zajedno dinstati oko 90 minuta i luk će se u potpunosti istopiti, kao kad pravite recimo gulaš, ali recimo da je bitno da ne budu previše krupni komadi. S obzirom na količinu luka, još jedna prilika da usavršavate vašu veštinu sa nožem. :)
I sastojci su spremni. Na laganoj vatri i na malo ulja propržite luk dok ne postane providan i krene da žuti, a zatim ubacite isečeni kupus i dobro promešajte. Apsolutno ne postoji potreba da dodajete so, s obzirom da je kiseli kupus i više nego slan pa bi svako dodatno zrno soli bilo preterivanje.
Dalje je sve jednostavno - dinstajte na laganoj vatri uz povremeno mešanje i dodavanje vode sve dok kupus ne omekša i ne bude po vašem ukusu. Ukoliko volite da je hrskaviji kupus, dovoljno je da dinstate 30-40 minuta, a ukolio volite da skroz omekša i luk se istopi, kuvajte uz povremeno mešanje na laganoj vatri oko 80-90 minuta.
2 sastojka - savršenstvo ukusa |
Da bi meso bilo što mekše, šnicle pržite na jakoj vatri 2-3 minuta na svakoj strani |
Greh je i ne uživati u ovako slatkom prizoru :) |
Nemojte nikada vodom da perete tiganj, operite ga crnim lukom. :)
Prijatno i uživajte, za stomak ispred svih <3
Нема коментара:
Постави коментар