Koliko često jedete pečena jaja? Ni ja do skoro nisam praktikovao da kokošija jaja stavljam u rernu osim u slučaju ako poželim da stavim jedno na picu. Navikne čovek na kajganu.
A onda sam na svom omiljenom Youtube kanalu pogledao recept u kome autor priprema "Father's day breakfast", jaja pečena u ljutkastom sosu od paradajza. S obzirom da se na ovim prostorima ne slavi sličan praznik, svojim jačim polovinama, braći, očevima i dedovima možete ovo ukusno jelo pripremiti kao malo svečaniji doručak tokom svih 365 dana. :)
Recept ne sadrži nikakve posebne tehnike i zahtevne sastojke tako da je slatka preporuka za sve kojima su dosadile kajgane ili jaja na oko, i žele malo da promene.
Sastojci:
Za 1 osobu
4 jajeta
100 grama dvopeka (pročitajte više o alternativama u nastavku teksta)
250ml paradajz sosa (takođe, pročitajte više o alternativama)
So, biber, tucana ljuta paprika, ulje
Odmah da krenemo sa nabrajanjem raznih alternativa vezanih za dvopek. Idealna stvar je ukoliko već imate dvopek ili eventualno suv hleb star 2-3 dana. Samo nalomite ili nasecite na kockice i rešili ste situaciju. Sledeća opcija je da vaš dvopek pripremite uporedo sa pripremom jela, o čemu ću nešto kasnije reći više. Ili možete da budete veliki ljubitelj grickalica i kupite nekoliko kesica kubeta sa ukusom pice ili kečapa i upotrebite njih.
Glavna poenta ovoga je da imate pored sebe parče hleba koje je upilo aromu paradajz sosa i, verovatno manje važno, sav višak tečnosti koji vaš sos eventualno sadrži.
Kada je u pitanju paradajz sos, alternative su brojne. Mnogi ljudi tradicionalno pripremaju kuvani paradajz ili domaći kečap za zimnicu. Zatim, na pijacama uvek možete kupiti domaći sok od paradajza ili slične alternative na vašoj omiljenoj tezgi. Ukoliko ovo čitate na vašem mobilnom uređaju i razmišljate šta ćete jesti za večeru, a pre dolaska kući planirate da svratite do vašeg omiljenog supermarketa, uvek možete da uzmete i teglicu/bočicu već pripremljenog sosa (npr. Basilico sos) i uštedite vreme ukoliko biste morali sami da ga pripremate.
Još jedna alternativa je da odvojite deo sosa od paradajza koji ste napravili za špagete (više o tome kada budemo pripremali pastu Napolitanu) i koji možete da premažete preko tosta ili ga iskoristite za ovo jelo.
Poslednja, a možda i najgenijalnija varijanta, je da eksperimentišete i sami osmislite vaš omiljeni od paradajza. Samo napred! :)
Za glavni sastojak, odnosno kokošija jaja, ne mogu da vam ponudim alternativu, na vama je jedino izbor njihovog broja.
Kada smo prošli naše opcije, i kada ste vi izabrali vašu, priprema je neverovatno jednostavna. Na dno male tepsije ili tiganja koji može da ide u rernu stavite malo maslinovog ulja i prstohvat ljute paprike. Četkicom razmažite ulje i papriku po celom dnu, a zatim prelijte vaš paradajz sos celom površinom.
U sredini napravite četvorougaono udubljenje u koje ćete pažljivo, napominjem još jednom: PAŽLJIVO, rasporediti razbijena jaja. Jaja posolite i pobiberite po ukusu.
Jedan od saveta koji sam preuzeo iz gorepomenutog recepta će i vama vrlo verovatno pomoći:
Jaje razbijte u malu ćasu ili činijicu, odnosno neki plitak sud iz koga ćete lagano izručiti jaje u tepsiju. Dakle samo prinesite činiju površini tepsije i lagano ga izručite. Niti će vam se razbiti žumance, niti će se belance nekontrolisano razliti kao u slučaju da ste recimo jaje izlili direktno iz ljuske sa veće visine.
U paradajz sos sa strane rasporedite vaš dvopek/suvi hleb/kubete/svež hleb koji ste posuli sa malo maslinovog ulja i premazali presečenim češnjem belog luka (i dobili ste bruskete koji su gotovi uporedo sa vašim jelom) i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni.
Sledeći korak je takođe važan: verujte mi, želite da žumance bude tečno kada servirate jelo. Tako ćete moći da umočite vaš hleb u ukusno žumance i tako će vam svaki zalogaj biti predivna kombinacija ukusnog hleba natopljenog ukusnim paradajz sosom i ukusnog tečnog žumanceta. Zalogaj iz snova.
Dakle, 10-12 minuta. Najbolji pokazatelj da su jaja savršeno ispečena je da uzmete tepsiju i lagano je protresete. Sve bi trebalo da bude lagano zapečeno, samo bi žumanca trebala lagano da se mrdaju, i eventualno deo belanaca.
Eto, napravismo filozofiju od 4 jajeta, malo hleba i kutlače paradajz sosa, ali u tome je upravo lepota kuvanja. Nadam se da će što više vas probati ovo zanimljivo jelo i da ćete mi preneti vaše utiske, savete i kritike. :)
Prijatno i uživajte, za stomak ispred svih <3
A onda sam na svom omiljenom Youtube kanalu pogledao recept u kome autor priprema "Father's day breakfast", jaja pečena u ljutkastom sosu od paradajza. S obzirom da se na ovim prostorima ne slavi sličan praznik, svojim jačim polovinama, braći, očevima i dedovima možete ovo ukusno jelo pripremiti kao malo svečaniji doručak tokom svih 365 dana. :)
Recept ne sadrži nikakve posebne tehnike i zahtevne sastojke tako da je slatka preporuka za sve kojima su dosadile kajgane ili jaja na oko, i žele malo da promene.
Sastojci:
Za 1 osobu
4 jajeta
100 grama dvopeka (pročitajte više o alternativama u nastavku teksta)
250ml paradajz sosa (takođe, pročitajte više o alternativama)
So, biber, tucana ljuta paprika, ulje
Odmah da krenemo sa nabrajanjem raznih alternativa vezanih za dvopek. Idealna stvar je ukoliko već imate dvopek ili eventualno suv hleb star 2-3 dana. Samo nalomite ili nasecite na kockice i rešili ste situaciju. Sledeća opcija je da vaš dvopek pripremite uporedo sa pripremom jela, o čemu ću nešto kasnije reći više. Ili možete da budete veliki ljubitelj grickalica i kupite nekoliko kesica kubeta sa ukusom pice ili kečapa i upotrebite njih.
Glavna poenta ovoga je da imate pored sebe parče hleba koje je upilo aromu paradajz sosa i, verovatno manje važno, sav višak tečnosti koji vaš sos eventualno sadrži.
Kada je u pitanju paradajz sos, alternative su brojne. Mnogi ljudi tradicionalno pripremaju kuvani paradajz ili domaći kečap za zimnicu. Zatim, na pijacama uvek možete kupiti domaći sok od paradajza ili slične alternative na vašoj omiljenoj tezgi. Ukoliko ovo čitate na vašem mobilnom uređaju i razmišljate šta ćete jesti za večeru, a pre dolaska kući planirate da svratite do vašeg omiljenog supermarketa, uvek možete da uzmete i teglicu/bočicu već pripremljenog sosa (npr. Basilico sos) i uštedite vreme ukoliko biste morali sami da ga pripremate.
Još jedna alternativa je da odvojite deo sosa od paradajza koji ste napravili za špagete (više o tome kada budemo pripremali pastu Napolitanu) i koji možete da premažete preko tosta ili ga iskoristite za ovo jelo.
Poslednja, a možda i najgenijalnija varijanta, je da eksperimentišete i sami osmislite vaš omiljeni od paradajza. Samo napred! :)
Za glavni sastojak, odnosno kokošija jaja, ne mogu da vam ponudim alternativu, na vama je jedino izbor njihovog broja.
Kada smo prošli naše opcije, i kada ste vi izabrali vašu, priprema je neverovatno jednostavna. Na dno male tepsije ili tiganja koji može da ide u rernu stavite malo maslinovog ulja i prstohvat ljute paprike. Četkicom razmažite ulje i papriku po celom dnu, a zatim prelijte vaš paradajz sos celom površinom.
U sredini napravite četvorougaono udubljenje u koje ćete pažljivo, napominjem još jednom: PAŽLJIVO, rasporediti razbijena jaja. Jaja posolite i pobiberite po ukusu.
Jedan od saveta koji sam preuzeo iz gorepomenutog recepta će i vama vrlo verovatno pomoći:
Jaje razbijte u malu ćasu ili činijicu, odnosno neki plitak sud iz koga ćete lagano izručiti jaje u tepsiju. Dakle samo prinesite činiju površini tepsije i lagano ga izručite. Niti će vam se razbiti žumance, niti će se belance nekontrolisano razliti kao u slučaju da ste recimo jaje izlili direktno iz ljuske sa veće visine.
U paradajz sos sa strane rasporedite vaš dvopek/suvi hleb/kubete/svež hleb koji ste posuli sa malo maslinovog ulja i premazali presečenim češnjem belog luka (i dobili ste bruskete koji su gotovi uporedo sa vašim jelom) i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni.
Sledeći korak je takođe važan: verujte mi, želite da žumance bude tečno kada servirate jelo. Tako ćete moći da umočite vaš hleb u ukusno žumance i tako će vam svaki zalogaj biti predivna kombinacija ukusnog hleba natopljenog ukusnim paradajz sosom i ukusnog tečnog žumanceta. Zalogaj iz snova.
Dakle, 10-12 minuta. Najbolji pokazatelj da su jaja savršeno ispečena je da uzmete tepsiju i lagano je protresete. Sve bi trebalo da bude lagano zapečeno, samo bi žumanca trebala lagano da se mrdaju, i eventualno deo belanaca.
Eto, napravismo filozofiju od 4 jajeta, malo hleba i kutlače paradajz sosa, ali u tome je upravo lepota kuvanja. Nadam se da će što više vas probati ovo zanimljivo jelo i da ćete mi preneti vaše utiske, savete i kritike. :)
Prijatno i uživajte, za stomak ispred svih <3
Нема коментара:
Постави коментар