четвртак, 19. март 2015.

Piletina u crvenom sosu od maslina

Ukoliko ste odlučili da pratite ovaj blog i da verujete mojim savetima vezanim za pripremu jela, mogu da vam garantujem jednu stvar. Ukoliko pripremite ovo jelo na način koji ću vam predložiti, zapitaćete se da li ste ikada u životu probali tako ukusan komad piletine.

Garantovano najmekši i najsočniji komad piletine
koji sam probao otkad pamtim šta jedem
Svi znamo da pileće belo meso nije najatraktivniji komad mesa i to iz nekoliko razloga: mnogi mu ispeku dušu i pretvore ga u bezukusni pečeni madrac, nije previše aktivan mišić pa samim tim nema intenzivan ukus kao npr. batak i karabatak, teško je biti inovativan i maštovit kada je u pitanju priprema ovog dela živine.

Zato vam ovaj put prenosim toliko jednostavan recept za pileće belo meso da ćete se zapitati zašto zaboga ranije niste ovako spremali vašu piletinu. Belo meso koje je toliko mekano i sočno da se topi u ustima, a opet savršeno pečeno bez ružičastih delova koji su na ovim prostorima iz nekog razloga nepravedno omraženi.

Predstavljam vam piletinu u crvenom sosu od maslina, a pošto sam dobre volje dobićete i predlog za priloge koje možete servirati uz vaš novi pileći dragulj i napraviti eksploziju dobrog ukusa.
Dakle, da krenemo.

Sastojci:
Druga polovina limuna je na drugoj adresi :)
Za 2 osobe
1 komad pilećih grudi
200gr maslina
pola glavice crvenog luka
50ml crvenog vina
1 kašika maslaca
1 veza peršuna
1 limun
200gr prokelja
1 komorač
1 kocka za supu
1 šolja pirinča
soja sos, med, so, biber, crveni biber

Znam da na prvi pogled deluje kao da ima puno sastojaka ali ovaj tekst je zapravo 3 jela u jednom tako da vam ovo može poslužiti za prilike kada želite da okupite porodicu, oduševite svoje prijatelje, ili jednostavno uživate u fenomenalnim ukusima jer jednom se živi.

Prvo i najjednostavnije - pirinač. Za sve one kojima je dosadio dosadni obični beli pirinač, gledajte kulinarske emisije različitih kuvara i videćete svakakve nove ideje koje možete da jednostavno primenite u svojoj kuhinji. Na primer, pre nekog vremena sam video da Džejmi stavlja pola limuna u vodu kada kuva pirinač i to je manje više najgenijalnija stvar koju sam probao kada je na dnevnom redu kuvani pirinač, a ne može jednostavnije.
Ne znam kako ranije nisam ovo probao
U kipućoj vodi rastopite kocku za supu, sipajte pirinač, ubacite pola limuna, i samo promešajte i kuvajte poklopljeno dok pirinač ne upije svu vodu. Polijte sa malo maslinovog ulja, dodajte prstohvat svežeg peršuna, promešajte i to je to. Znam da mnogi po difoltu stave kocku za supu umesto soli kada kuvaju pirinač ali ovaj detalj sa limunom apsolutno menja celu priču. Velika preporuka.

Druga na redu je zvezda dana: piletina. Bez obzira da li jedete kožicu ili ne, od vitalne je važnosti da kupite pileće grudi koje na sebi imaju kožicu kako bismo mogli da je pržimo na visokoj temperaturi. Plus se tu još nalaze i neki predivni sokovi, ali nadam se da to već i sami znate. ;)

Probajte da zamolite vašeg mesara da vam otkosti grudi ukoliko ih kupujete u komadu, ili jednostavno naučite još jednu vrlo korisnu tehniku za koju možete naći na stotine uputstava na sajtu youtube.com. Grudi dobro začinite sa obe strane solju, mlevenim crnim biberom i crvenim biberom (u bolje opremljenim supermarketima možete naći brojne mešavine bibera, a ukoliko imate sreće i čist crveni biber) i odložite na tanjir na nekoliko minuta da meso upije začine.
U međuvremenu pripremite ostatak sastojaka: crveni luk prepolovite i isecite ga na tanka rebarca, isto uradite sa komoračem, a prokelj prepolovite i isecite tvrđe delove (kao što radite kada čistite kupus).

U tiganju sa debelim dnom koji možete da poklopite (ili koji god tiganj imate koji može da se poklopi) sipajte jednu kašiku ulja i zagrejte ga na jakoj vatri dok ulje ne počne da se dimi. Piletinu stavite u tiganj na stranu na kojoj je kožica i pustite dvadesetak sekundi da se prži na jakoj vatri, a onda stišajte na srednje-jaku i pržite poklopljeno oko 5 minuta.
Dok se piletina prži možete da pripremite ostatak povrća, odnosno peršun i masline. Peršun jednostavno sitno iseckajte, a masline isecite na polovine i kolutove. Jer jednostavno je dosadno da sve masline budu istog oblika. Igrajte se sa vašom hranom i uživajte u različitosti.
Nakon 5 minuta prženja okrenite piletinu na drugu stranu i pržite je još oko 2 minuta dok i ta strana ne porumeni. Nakon 2 minuta izvadite meso iz tiganja i ostavite ga sa strane da miruje. Meso naravno nije još skorz skuvano, ali njegovu termičku obradu ćemo završiti u sosu, tako da nemojte ništa da brinete.

Obe strane zapečene do prelepog rumenila
U tiganj dodajte 1 kašiku maslinovog ulja i propržite crveni luk, a nakon minut-dva dodajte i masline i sve zajedno dinstajte dok luk ne dobije tamnu boju. Tada dodajemo maslac, malo salamure od maslina ukoliko vam je ostalo (ukoliko kupujete masline na rinfuzi, zamolite vašeg prodavača da vam sipa i malo salamure jer će dodatno poboljšati ukus sosa) i crno vino i puštamo da sve zajedno proključa. Kada sos provri smanjite temperaturu na minimum, ubacite nazad piletinu i sokove koji su iz nje iscureli dok se odmarala, pospite sve peršunom i pustite da se lagano krčka na najslabijoj vatri oko 15 minuta.
Ukoliko želite da pred serviranje redukujete sos, to svakako možete da uradite na jačoj vatri, ali obavezno sklonite piletinu sa strane jer ona je u ovom trenutku garantovano skuvana i garantovano mekana i svako duže izlaganje toploti bi samo dovelo do toga da meso počne da se suši.

Creva zakrče već kad pogledate predivne boje
Dok se piletina krčka u sosu možete da pripremite i treći deo ovog obroka, povrće u slatko-ljutom sosu. Ovo možda mnogima zazvuči kao nešto za šta biste se teško opredelili, ali u pitanju je fenomenalna kombinacija ukusa koja je česta u mnogim kuhinjama. I sastojci su užasno jednostavni: crni biber za ljutinu, med za slatkoću. Na malo ulja propržite posoljeni komorač i prokelj nekoliko minuta dok ne omekšaju, a zatim stavite dosta bibera i prelijte sa kašikom meda i kašikom soja sosa.

Ovaj korak je mnogo lakši ukoliko imate vok i jak gasni šporet
Kada sam kupovao namirnice za ovaj obrok apsolutno nisam imao nikakvu ideju šta ću da uradim sa prokeljom i komoračem, samo sam znao da mi se užasno jedu i da ih danas moram imati. I onda je bitno samo malo kreativnosti, malo sednete i razmislite šta ste onomad čuli da je onaj neko uradio sa tim i tim povrćem, i imate svoju verziju i svoj način kako pripremate prilog od povrća.
Kada ste zadovoljni bojom i mirisom prokelja i komorača ostalo je samo da se uverite da je prokelj skuvan, odnosno da je prestao da bude žilav već da je postao hrskav i mekan. Ukoliko želite malo da ubrzate taj proces dovoljno je da dodate jednu čašu vode u tiganj i rešili ste situaciju.

I eto, dobili ste ne samo fenomenalno glavno jelo nego bogatu trpezu punu fenomenalnih različitih ukusa. Mekanu piletinu dinstanu u vinu sa kiselim maslinama, pirinač koji miriše na limunov sok i dinstano povrće u slatko-ljutom sosu. Odlična lepeza ukusa, odlično iskustvo za vaša nepca, odlična prilika da sebi i drugima ulepšate dan.

Trijumvirat odličnog ukusa 

Prijatno i uživajte, za stomak ispred svih <3

Нема коментара:

Постави коментар