Postoje mnoga jela i mnogi sastojci za koje ste verovatno negde čuli, ali ste potpuno sigurni da je u pitanju neka teška egzotika i postavite sebi pitanje "Pa zaboga, ne mogu to ni da zamislim, kako ću tek da skuvam?" Ali ratatouille (ratatui) nije egzotika, i moje je da vam predočim zašto biste povremeno trebali da pripremate ovo ukusno francusko jelo.
Sastojci su prilično jednostavni i što je najvažnije dostupni svima koji u komšiluku imate bolje opremljen supermarket, bolje opremljenu piljarnicu, ili pravu pravcatu pijacu.
Ukoliko želite sebi da priuštite jedno slasno jelo puno predivnog povrća i raznovrsnih prolećnih ukusa, pripremite ratatouille ili razradite svoje sopstvene varijacije i učinite ga onakvim kakvi biste vi želeli da bude. Jer u osnovi, sve što ovde pripremam sam već negde video i nije greh pozajmiti ideje i tehnike, tako učimo i tako postajemo sve bolji u onome što radimo. ;)
Ideju za ovaj recept sam pokupio od Džejmija Olivera iz njegove emisije "Petnaestominutni obroci", tako da vam to samo po sebi govori o jednostavnosti pripreme, ali pošto na sajtu 24kitchen.rs ne postoji recept za ovaj spektakl ukusa, ostaje vam da fore, fazone i tehnike pročitate u ovom tekstu.
Potrebni sastojci:
za 4 osobe, ili 3 osobe ako je jedna osoba ja
1 tikvica (oko 300gr)
1 patlidžan (oko 300gr)
2 paradajza
1 glavica crnog luka
3 češnja belog luka
2 sveže paprike (najbolje jedna žuta i jedna zelena, da se razlikuju po boji od paradajza)
500ml pasiranog paradajza
1 pakovanje mlinaca (domaćih, kupljenih od babe na detelinarskoj pijaci, pakovanje je oko četvrt kile)
500gr pilećih krilaca (2 po osobi otprilike)
2 kašike maslinovog ulja
1 velika kašika aleve paprike
so, biber, kari, soja sos
Priprema sastojaka:
Patlidžan i tikvicu oprati, odseći krajeve, preseći na pola i iseći na ploške debljine oko 1 cm. Odličnan posao biste napravili ukoliko ste u mogućnosti da nabavite zukini, odnosno zelenu tikvicu, s obzirom da je ona u originalnom receptu za ovo jelo.
Crni luk iseći na rebarca, beli luk izgnječiti ili na koji god drugi način usitniti. Paradajzu izdubiti peteljku i staviti ga u ključalu vodu na minut-dva, taman koliko treba da se opusti kora, koja se posle oguli. Ova tehnika pripreme paradajza se naziva tomato concasse i na internetu ćete pronaći brojne video klipove i pojašnjenja kako da to najlakše izvedete. Jako je važno jer ćemo ovu tehniku koristiti nebrojeno puta tokom pripreme većine jela sa paradajzom. Dalje, nasečemo ga na proizvoljno velike komade, najbolje ići na debljinu tikvica i patlidžana, a paprike isečemo na apsolutno proizvoljan način.
Ukoliko jelo pripremate van sezone, možete da ga izvedete i sa dve konzerve paradajz pelata. Paradajz nasečete, a sok iz konzerve upotrebite umesto pasiranog paradajza i samim tim imate sastojak manje.
Sa krilaca skinete krajeve i rasporedite ih na tanjir ili drugu ravnu površinu, posolite, pobiberite i pospite karijem. Posuti lagano uljem da se ne lepi za pleh i rasporediti u, jelte, pleh, dovoljno velik da u njemu na kraju rasporedimo sve sastojke.
Mlinci ne zahtevaju nikakvu posebnu pripremu, njima je dosta 2-3 minuta u ključaloj vodi.
Ukoliko niste u mogućnosti da nabavite mlince, preporučio bih vam nekoliko alternativa: pirinač je prvi na pameti, običan, integralni, koji god volite, kuvan u dobro posoljenoj vodi. Zatim, možete probati i sa zapečenim krostinima (o njima smo pričali u receptu za pečena jaja), kao i sa ječmom, kuskusom ili kakvim god drugim žitaricama po vašem izboru.
Izbor je apsolutno na vama, ali apsolutno ne mogu da vam ne skrenem pažnju na to koliko dobro mlinci idu uz živinu, bilo to pileće, ćureće, ili koje god drugo pernato meso.
Priprema:
Odlično je što se ovo jelo može jako brzo pripremiti ako se više stvari radi u isto vreme. Krilca raspoređena u pleh peći deset minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 180°C. Za to vreme, na gril tiganju (ako ga imate, ako ne, onda na teflonskom ili keramičkom, samo je bitno da bude ravan i zagrejan) okrenite patlidžan i tikvice dok ne promene boju sa obe strane. Nije potrebno ulje jer su tikvice i patlidžan izuzetno puni vode, a ovako se, dehidriranjem i zagrevanjem, najbolje aktivira njihov pun ukus. Treća stvar koja se može raditi istovremeno - u šerpi na 2 kašike maslinovog ulja okrenite crni luk, začinite ga alevom paprikom, pa dodajte beli luk, paprike i paradajz. Kada počne da vri, dodajte soja sos po ukusu i smanjite na tihu vatru. Soja sos definitivno nije deo originalnog francuskog recepta ali ga ja volim i trudim se da ga stavljam u što više jela.
Kada su tikvice i patlidžan dobili finu braon boju prebacite ih u šerpu sa ostalim povrćem, dobro promešajte i zalijte sa pola litre pasiranog paradajza. Dodajte so i biber i pustite da krčka na tihoj vatri. U međuvremenu, nakon 10 minuta, okrenemo krilca da se zapeku i sa druge strane još 10 minuta, i u ključalu vodu stavimo celo pakovanje mlinaca. Nakon 20 minuta, imaćete u jednoj šerpi lepo zakuvan ratatouille, u drugoj obarene mlince, u plehu skoro pečena krilca.
Ko je u fazonu izbegavanja svih mogućih masnoća, neka prospe sokove koje je pustila piletina jer sadrže dosta holesterola, ali ja nekako smatram da bi to bio veliki greh. Izvadite meso iz pleha, rernu pojačajte na 200°C, i u pleh ređajte redom: polovinu umaka od povrća, obarene mlince, pileća krilca, i na kraju druga polovina umaka. Zapecite još petnaestak minuta i na kraju ukrasite sveže ubranim i grubo iskidanim bosiljkom. Jer proleće! :D
Ukoliko želite da vaš ratatouille izgleda kao u popularnom crtanom filmu ili da celo jelo bude lepše aranžirano, možete pogledati neke od brojnih klipova koji se bave i razradom estetskog doživljaja ovog jela.
Nadam se da ćete se definitivno složiti sa mnom, puno povrća i ukusni začini i meso su odličan način da započnete proleće!
Prijatno i uživajte, za stomak ispred svih! <3
Sastojci su prilično jednostavni i što je najvažnije dostupni svima koji u komšiluku imate bolje opremljen supermarket, bolje opremljenu piljarnicu, ili pravu pravcatu pijacu.
Ukoliko želite sebi da priuštite jedno slasno jelo puno predivnog povrća i raznovrsnih prolećnih ukusa, pripremite ratatouille ili razradite svoje sopstvene varijacije i učinite ga onakvim kakvi biste vi želeli da bude. Jer u osnovi, sve što ovde pripremam sam već negde video i nije greh pozajmiti ideje i tehnike, tako učimo i tako postajemo sve bolji u onome što radimo. ;)
Ideju za ovaj recept sam pokupio od Džejmija Olivera iz njegove emisije "Petnaestominutni obroci", tako da vam to samo po sebi govori o jednostavnosti pripreme, ali pošto na sajtu 24kitchen.rs ne postoji recept za ovaj spektakl ukusa, ostaje vam da fore, fazone i tehnike pročitate u ovom tekstu.
Potrebni sastojci:
za 4 osobe, ili 3 osobe ako je jedna osoba ja
1 tikvica (oko 300gr)
1 patlidžan (oko 300gr)
2 paradajza
1 glavica crnog luka
3 češnja belog luka
2 sveže paprike (najbolje jedna žuta i jedna zelena, da se razlikuju po boji od paradajza)
500ml pasiranog paradajza
1 pakovanje mlinaca (domaćih, kupljenih od babe na detelinarskoj pijaci, pakovanje je oko četvrt kile)
500gr pilećih krilaca (2 po osobi otprilike)
2 kašike maslinovog ulja
1 velika kašika aleve paprike
so, biber, kari, soja sos
Priprema sastojaka:
Patlidžan i tikvicu oprati, odseći krajeve, preseći na pola i iseći na ploške debljine oko 1 cm. Odličnan posao biste napravili ukoliko ste u mogućnosti da nabavite zukini, odnosno zelenu tikvicu, s obzirom da je ona u originalnom receptu za ovo jelo.
Crni luk iseći na rebarca, beli luk izgnječiti ili na koji god drugi način usitniti. Paradajzu izdubiti peteljku i staviti ga u ključalu vodu na minut-dva, taman koliko treba da se opusti kora, koja se posle oguli. Ova tehnika pripreme paradajza se naziva tomato concasse i na internetu ćete pronaći brojne video klipove i pojašnjenja kako da to najlakše izvedete. Jako je važno jer ćemo ovu tehniku koristiti nebrojeno puta tokom pripreme većine jela sa paradajzom. Dalje, nasečemo ga na proizvoljno velike komade, najbolje ići na debljinu tikvica i patlidžana, a paprike isečemo na apsolutno proizvoljan način.
Ukoliko jelo pripremate van sezone, možete da ga izvedete i sa dve konzerve paradajz pelata. Paradajz nasečete, a sok iz konzerve upotrebite umesto pasiranog paradajza i samim tim imate sastojak manje.
Sa krilaca skinete krajeve i rasporedite ih na tanjir ili drugu ravnu površinu, posolite, pobiberite i pospite karijem. Posuti lagano uljem da se ne lepi za pleh i rasporediti u, jelte, pleh, dovoljno velik da u njemu na kraju rasporedimo sve sastojke.
Mlinci ne zahtevaju nikakvu posebnu pripremu, njima je dosta 2-3 minuta u ključaloj vodi.
Ukoliko niste u mogućnosti da nabavite mlince, preporučio bih vam nekoliko alternativa: pirinač je prvi na pameti, običan, integralni, koji god volite, kuvan u dobro posoljenoj vodi. Zatim, možete probati i sa zapečenim krostinima (o njima smo pričali u receptu za pečena jaja), kao i sa ječmom, kuskusom ili kakvim god drugim žitaricama po vašem izboru.
Izbor je apsolutno na vama, ali apsolutno ne mogu da vam ne skrenem pažnju na to koliko dobro mlinci idu uz živinu, bilo to pileće, ćureće, ili koje god drugo pernato meso.
Priprema:
Odlično je što se ovo jelo može jako brzo pripremiti ako se više stvari radi u isto vreme. Krilca raspoređena u pleh peći deset minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 180°C. Za to vreme, na gril tiganju (ako ga imate, ako ne, onda na teflonskom ili keramičkom, samo je bitno da bude ravan i zagrejan) okrenite patlidžan i tikvice dok ne promene boju sa obe strane. Nije potrebno ulje jer su tikvice i patlidžan izuzetno puni vode, a ovako se, dehidriranjem i zagrevanjem, najbolje aktivira njihov pun ukus. Treća stvar koja se može raditi istovremeno - u šerpi na 2 kašike maslinovog ulja okrenite crni luk, začinite ga alevom paprikom, pa dodajte beli luk, paprike i paradajz. Kada počne da vri, dodajte soja sos po ukusu i smanjite na tihu vatru. Soja sos definitivno nije deo originalnog francuskog recepta ali ga ja volim i trudim se da ga stavljam u što više jela.
Kada su tikvice i patlidžan dobili finu braon boju prebacite ih u šerpu sa ostalim povrćem, dobro promešajte i zalijte sa pola litre pasiranog paradajza. Dodajte so i biber i pustite da krčka na tihoj vatri. U međuvremenu, nakon 10 minuta, okrenemo krilca da se zapeku i sa druge strane još 10 minuta, i u ključalu vodu stavimo celo pakovanje mlinaca. Nakon 20 minuta, imaćete u jednoj šerpi lepo zakuvan ratatouille, u drugoj obarene mlince, u plehu skoro pečena krilca.
Ko je u fazonu izbegavanja svih mogućih masnoća, neka prospe sokove koje je pustila piletina jer sadrže dosta holesterola, ali ja nekako smatram da bi to bio veliki greh. Izvadite meso iz pleha, rernu pojačajte na 200°C, i u pleh ređajte redom: polovinu umaka od povrća, obarene mlince, pileća krilca, i na kraju druga polovina umaka. Zapecite još petnaestak minuta i na kraju ukrasite sveže ubranim i grubo iskidanim bosiljkom. Jer proleće! :D
Ukoliko želite da vaš ratatouille izgleda kao u popularnom crtanom filmu ili da celo jelo bude lepše aranžirano, možete pogledati neke od brojnih klipova koji se bave i razradom estetskog doživljaja ovog jela.
Nadam se da ćete se definitivno složiti sa mnom, puno povrća i ukusni začini i meso su odličan način da započnete proleće!
Prijatno i uživajte, za stomak ispred svih! <3
Нема коментара:
Постави коментар