понедељак, 1. јун 2015.

Piletina u sosu od piva

Za početak moram da iskoristim priliku da se zahvalim čitaocu dnevnog lista Blic koji je učestvovao u akciji slanja recepata, i čiji je recepat za piletinu sa pivom objavljen prošlog ponedeljka.

Dobro je i za prilike kada vam je krivo što je na žurci
ostalo nepopijenog piva i želite da ugasite tugu dobrim zalogajem
Uzmem ja tako da prelistam novine i naletim na zanimljivu i vrlo jednostavnu ideju koja me je zaintrigirala da probam da napravim svoju verziju.

Dakle, piletina u pivu. Izuzetno zanimljiva kombinacija, s obzirom da sam do sada u najvećem broju slučajeva viđao da se alkoholna pića stavljaju u jela sa mesom ili pečurkama malo intenzivnijeg ukusa. Ali pošto ćemo za ovu priliku koristiti pileće batake i karabatake, taj uslov je nekako i ispunjen.

I naravno, ne želim da ispadne da uzimam zasluge za ovo preukusno jelo, na ovom blogu se već nalazi mnogo stvari koje sam negde ili video ili probao i na ovaj način samo želim da vam pokažem moj ugao kada je u pitanju priprema jela koje svi volimo. Ili ćemo tek zavoleti.

Sastojci:
Za 2 osobe (ili 3 manje gladne osobe)

3 pileća batka i karabatka
1 veza mladog luka
2 češnja belog luka
1 veza peršuna
0,5l piva
Mešavina začina: so, biber, kari, slatka mlevena paprika, tucana ljuta paprika
1 kašika maslaca
1 kašika kukuruznog brašna

Zlatna koka, sjajnija od zlata
Što se mene tiče, možete koristiti i samo batake ili samo karabatake, čak bih se i ja lično odlučio za ovu drugu opciju, ali eto sudbina je htela da kupim 3 para batak+karabatak. Sve što je potrebno je da oštrim nožem presečete spoj između dve kosti i raširite meso na površinu na kojoj ćete utrljati pripremljenu mešavinu začina, obilato sa obe strane.

Začinjeno meso stavite u tiganj/šerpu sa debelim dnom na vrelo ulje da se prži sa svake strane oko 3-4 minuta dok ne porumeni, razume se, prvo ide strana sa kožicom. Dok se meso prži grubo nasecite mladi i beli luk i dodajte u tiganj/šerpu kada je meso porumenelo i smanjite vatru na tiho. Lagano promešajte, a onda sipajte pivo i ostavite dok ne proključa.

Kada proključa, kuvajte sa poluotvorenim poklopcem kako bi višak tečnosti i alkohol mogao da ispari i kako bi piletina lagano završila sa kuvanjem.
Nakon 25-30 minuta krčkanja izvadite meso u sud sa poklopcem ili ga prekrijte aluminijumskom folijom na tanjiru kako se ne bi previše ohladilo dok završavamo sos.
Dakle, situacija je sledeća: u tiganju/šerpi imamo predivnu mešavinu ukusnih začina, sokova iz mesa, piva i luka u 2 varijante. Jedina logična opcija je da sos redukujete i u tom cilju nema druge opcije nego da se pojača plamen, doda kriška maslaca i kašika brašna pomešana sa 2 kašike vode.

Kada se brašno skuva i sos zgusne, vratite piletinu u tiganj/šerpu da se zagreje i isključite vatru. Ukoliko ste bili u mogućnosti, dok se sos redukovao mogli ste u njega ubaciti i nekoliko suvih ljutih papričica koje vam stoje sa strane i nikako ih nikada ni za šta ne koristite, čisto da se još malo začini ova preukusna priča. I naravno, prstohvat peršuna za malo svežine i boje.

Papričice su tu samo da vas nerviraju
ukoliko ih slučajno nemate
I ova neverovatno jednostavna eksplozija predivnih ukusa je gotova. Servirajte piletinu i sos sa pečenim, kuvanim, pire krompirom ili kakvim god drugim krompirom koji vam je po volji na dan kada pripremate ovo sjajno jelo. U porciji koju sam pojeo u društvu svog najvećeg kritičara poslužio sam mladi krompir pečen na maslinovom ulju sa solju i ruzmarinom.

Prijatno i uživajte, za stomak ispred svih <3

Нема коментара:

Постави коментар